De ce sunt jucariile atat de importante in procesul de invatare

07.04.2015

De ce sunt jucariile atat de importante in procesul de invatare

Copii sunt precum niste “bureti”, absorbind constant experiente noi in viata lor. De aceea, este foarte important ca jucariile pe care ei le folosesc sa aiba un rol activ in acest proces de invatare. Copii insa au un ritm diferit de dezvoltare, daca unii dintre ei merg inca de la 10 luni, altii inca mai merg de-a busilea si se impiedica chiar si la 15 luni. Copii se nasc cu abilitati diferite, de aceea liniile generale de dezvoltare ar trebui luate drept etalon.

Cu toate acestea fiecare copil se naste cu o curiozitate naturala. De multe ori copilul intreaba “De ce?”. Aceasta mica curiozitate este primul pas in a intelege stiinta, natura si lumea din jurul lor. De aceea, lumea incojuratoare a unui copil si jucariile pe care acesta le foloseste ii influenteaza dezvoltarea educationala. Invatarea incepe de acasa - “mare, mic, sus, jos, mai repede, mai incet” -, acestea sunt cateva cuvinte pe care noi le folosim zilnic pentru a explica copiilor ce se intampla si de ce. Jucariile oglindesc si intaresc aceasta intelegere, construita pe curiozitatea copilului.

Pentru ca fiecare copil are o “viteza” diferita in dezvoltare, necesitatile copiilor vor diferi. Un copil se poate juca cu acelasi joc de mai multe ori la rand, pe cand un altul se poate plictisi de acelasi joc dupa cateva minute si va dori sa faca altceva. De aceea, joaca atat la cresa/gradinita cat si acasa nu trebuie sa fie ingradita. Copii au nevoie de libertate pentru a isi schimba cursul activitatii si sa dezvolte incredere in gandurile si ideile sale.

Jucariile au un rol important in procesul de invatare si o varietate bine aleasa ajuta la dezvoltarea individuala a fiecarui copil. Pe parcurs ce copii cresc si se dezvolta si nevoile lor cresc si se schimba in functie de abilitati si interese.

Bebelusii au nevoie de obiecte moi si viu colorate pe care sa le vada si sa le atinga, jucarii care sa le stimuleze vederea, atingerea si auzul. Deoarece vederea bebelusilor nu este complet dezvoltata pana la varsta de aproximativ 6 luni, jucarii puternic colorate ii ajuta sa distinga modelele si obiectele. Bebelusii au nevoie de jucarii pe care sa le poata strange usor, pentru ca abia invata sa coordoneze mana – ochi, asadar jucariile colorate ii incurajeaza sa le atinga si sa le stranga in manute. Jucarii relevante pentru cei mici sunt jucarii precum: Albinuta zornaitoare, Ferma animalelor, Jucarie muzicala pentru bebe si diferitele jucarii sub forma de animale din cauciuc natural, exemplu: Pisica (magnetica) cu roti, Leu (magnetic) cu roti sau Elefant.

Pe masura ce bebelusul creste el invata sa manipuleze obiectele si cum diferite obiecte se combina. Coodonarea mana - ochi este mai controlata iar stapanirea acestor fine abilitati motorii joaca un rol esential in dezvoltarea psihica generala. Jucarii benefice pentru varsta de 1 - 2 ani pot fi de tip puzzle, Figurine cu perforatii si siret, Cuburi constructie. Durata atentiei unui copilas este destul de mica, de aceea ei au nevoie de varietate, pentru a se bucura de experienta si pentru a atinge maiestrie si satisfactia abilitatilor sale.

In jurul varstei de 2 - 3 ani cei mai multi dintre copii incep sa se joace creativ, inventand roluri. Acesta poate fi un joc solitar sau o activitate de grup. Fetitele in mod special se bucura de "a se gati", in timp ce atat baieteii cat si fetitle se transforma pe ei cat si obiectele cu care intra in contact intr-o poveste. Acest tip de joc dezvolta imaginatia copilului, limbajul, abilitatiile sociale si comportamentul emotional. Jucarii benefice pentru acest interval de varsta 2 -3 ani pot fi: papusile - o jucarie de lemn foarte frumoasa si aproape de inima copiilor poate fi Pinocchio, materiale pentru desenat, olarit sau orice alte jucarii pentru copii care mimeaza mediul inconjurator in imaginatia copilului.

Incepand cu varsta de 4 - 5 ani joaca copiilor devine mai cognitiva. Acest tip de joaca implica aptitudini de gandire, de rezolvare a problemelor, de luare a deciziilor si de creativitate. Exemple de jucarii pentru varsta de 4 -5 ani sunt: jocurile de constructie, desenul, olarit, muzica, tesut, jocuri de tip puzzle, etc Joaca cognitiva devine mai putin pregnanta in momentul in care copilul este interesat de activitati de grup.

Odata ce copii ajung la varsta scolara joaca creativa si cognitiva devine mai putin importanta si jocurile ce au reguli devin dominante. In aceasta etapa copii prefera sa apartina unui grup si mai putin joaca individuala. Grija pentru educatia sociala si emotionala este la fel de importanta precum grija pentru intelectualitatea copilului. Incurajand copilul sa isi faca prieteni si sa imparta cu ei, copii devin mai increzatori, mai independenti si mai grijulii fata de cei din jur. Exemple de jocuri educationale si de societate includ: pentru fetite casute de papusi, pentru baietei: fotbal de masa, jocuri de grup precum: Cucereste piramida!, jocuri din cuburi, etc Prin aceste jocuri copii invata sa coopereze, controlul emotional, gandirea logica si creativitatea.

Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor: www.anpc.gov.ro - Linie telefonica la tarif normal: 021-9551.